Navona

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Papuče za tisícku

alebo čo sa skrýva pod pojmom VYSOKO MÓDNA OBUV

Chcela som si kúpiť topánky. A keďže som už veľké dievča a tiahne mi na dvadsiaty tretí rok života, patrí sa mi obliekať i obúvať sa ako dáma, tak si, reku, kúpim nejaké elegantné a na podpätkoch. Moje rozhodnutie umocnila spolubývajúca, ktorá si onehdá kúpila vysoké topánky a presviedčala ma, aké sú pohodlné a že sa v nich až tak zle nechodí (neklamala, odskúšala som si).

Tak som sa vypravila na tour de obchody v jednom z miestnych nákupných centier, kľučkovala pomedzi newyorkerovo-terranovovú omladinu, ktorej je na takých miestach požehnane (to tie decká fakt nemajú lepšie spôsoby trávenia voľného času?), preliezala jeden obchod za druhým a našla úžasné topánky. Svetlosivé, podpätok nejakých 6 cm, dosť široký na to, aby sa mi v tom noha nekývala, stabilné, sedeli ako uliate, dobre sa v tom chodilo (a to som, prosím pekne, pohodlný teniskový typ), páčili sa mi, boli kožené a za prijateľnú cenu. Vzala som ich k pokladni, vypočula si poučenie predavačky, že treba impregnovať a krémovať, odmietla impregnant a krém za extra výhodnú cenu (nieže by som bola ignorant v tomto smere, ale doma toho mám dosť) a natešená odkráčala domov.

Vytešujem sa z nových topánok, vytešujem, a potom pozerám na príbalový leták, čo mi vložili do krabice, a tam stojí: Typ obuvi – vysoko módna obuv. Tak hľadám na internete, čože to znamená v praxi a zisťujem nemilú vec – podľa európskych noriem takáto obuv nemusí splňovať takmer žiadne požiadavky na kvalitu ani odolnosť, môže byť vyrobená prakticky z čohokoľvek od papiera po umelú hmotu, je určená len na príležitostné nosenie (aj to viac-menej len vnútri), teoreticky sa môže po týždni rozpadnúť a reklamáciu vám nemusia uznať. Inak povedané, môžem ich nosiť buď na prehliadkové mólo, alebo ako papuče. Nuž, modelka nie som a vysoko módne papuče na podpätkoch za tisícku (v Kč) naozaj nepotrebujem. Podotýkam, že na to, o aký typ obuvi sa jedná, som nebola upozornená predavačkou, ani to nebolo nikde na škatuli, a ten leták som dostala do igelitky až po zaplatení topánok.

Topánky som oplakala, večer som si v nich naposledy pochodila po izbe, opatrne uložila do škatule a ráno vrátila naspäť do obchodu sprevádzaná vražedným pohľadom predavačky.

Poučenie do budúcna: vždy sa pri platení pýtať, na akú príležitosť je obuv určená a či v nej vôbec môžete vyjsť von. Aj za cenu, že zo seba urobíte idiota a vyslúžite si posmešný pohľad.


Ostatné | stály odkaz

Komentáre

  1. veru
    aj ja by som oplakala..kasli na tie horenos-ky a pekne sa len pytaj..:)
    publikované: 06.05.2011 21:27:10 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. to su
    veci,to som nevedela:-)
    publikované: 06.05.2011 22:16:53 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. asi
    by si patrilo pripomenúť, že neznalosť neospravedlňuje... ale v prípade obuvi u mňa prevláda očný samoklam... chcem a zvyšok pozabudnem. No doteraz som bohuvďaka nič nemusela reklamovať.
    publikované: 07.05.2011 10:31:18 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  4. veru tak
    jajaj: veď hej, keď som si za vrátené peniaze kupovala v inom obchode ďalšie, tak som sa hneď pýtala, či ich môžem vonku nosiť... predavačka sa začudovane pozrela a povedala, že samozrejme... ale istota je istota, pýtať sa budem :)
    vikina: ja viem, neznalosť neospravedlňuje, už mám poučenie... ale zase som sa dočítala, že predajca je povinný zákazníka upozorniť, že sa jedná o výrobok, ktorý nedosahuje kvality a výdrže bežného výrobku, na čo ma teda neupozornili, a isto nie preto, že by zabudli :)
    publikované: 07.05.2011 19:19:25 | autor: navona (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. predajcovia
    to robia vedome ... lebo veľmi dobre vedia, že pravdivé upozornenia by im neurobili biznis... a ako vieme, u nas predáva veľa vecí, ktoré nestoja "zato"....
    publikované: 08.05.2011 16:09:07 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  6. jasné,
    oni dúfajú, že ľudia sa nespýtajú, nevšimnú si, začnú nosiť a potom už je neskoro na reklamáciu a vrátenie peňazí... a koľkokrát tak označujú aj normálnu obuv, ktorá je síce vychádzková, ale oni tam tresnú nálepku "vysoko módna", aby sa nemuseli potom zaoberať reklamáciami
    publikované: 08.05.2011 19:04:15 | autor: navona (e-mail, web, autorizovaný)
  7. nanova
    tak toto čo si písala sa stalo dcére v sobotu... ale bohužiaľ mesiac nosené a "nevrátiteľné" a boli to len nízke "tichošlapky":))))))) takže dávajme si bacha:)
    publikované: 10.05.2011 12:29:24 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014