Navona

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jesenná Ljubljana

Mladí sme, treba nám sveta skúsiť...

Dostala som pozvanie na výlet do Ljubljany. Od spolužiačky zo Slovinska, ktorú som spoznala v Nemecku. Prašule našetrené boli, v danom termíne dokonca v Česku štátny sviatok, tak som ani zo školy nič nevymeškala (niežeby ma to bolo bývalo od výletu odradilo).

Nebudem tu nikoho nudiť históriou Ljubljany a vymenovávaním pamiatok, beztak to neovládam a Google všetci poznáme. Len toľko - navštíviť Ljubljanu, a vôbec Slovinsko ako také, sa oplatí. Ljubljana je neveľké mesto, zato milé, s architektúrou podobnou ako tie prímorské mestečká, ktoré poznáme z dovoleniek v Chorvátsku. Krásne historické centrum, cez ktoré tečie rieka, okolo rieky také tie miniatúrne kaviarničky, ktoré tiež poznáme z dovoleniek, a potom z filmov, kde hlavní hrdinovia v nich posedávajú a nič nerobia. Svet ako stvorený pre flákačov a povaľačov ako ja, nebyť tých cien.

Ľudia v Ljubljane sú milí. A ochotní. A všade sa dohovoríte po anglicky. Ešte aj v supermarkete, keď v časovej tiesni zúfalo hľadáte regál s pivom, vám ochotne pomôže predavačka a po anglicky vás nasmeruje. Skúsiť to v našich končinách, dočkali by sme sa nechápavého výrazu a nanajvýš pár ruských slovíčok, ktoré si predavačka pamätá z dôb socialistických. V reštaurácii na požiadanie jedálny lístok v angličtine, ak náhodou nie je (čo je málokedy), čašník sa ochotne ujme role prekladateľa, a čo aj rukami-nohami, nejak sa dohodnete. Dobrý deň, prosím, ďakujem, dovidenia. Počujete všade. Lebo narozdiel od Slovákov, Slovinci už dávno pochopili, že zákazník naviac rovná sa príjem naviac, a nie práca navyše (zážitky z Vysokých Tatier, o tom inokedy).

Mimochodom, ak máte radi výhľady, oporúčam vyšlapať si na Ljubljanski grad. Je odtiaľ krásny výhľad na mesto. Zvlášť na jeseň. Chutné mestečko, okolo farebné stromy, v pozadí zasnežené hory. A výhľad vám nepokazia ani otrasné panelákové sídliská na okrajoch. Niežeby tam tieto architektonické skvosty nemali, ale majú ich také nejaké normálne, nepríliš vytŕčajúce. Skrátka, radosť pozerať.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostatné | stály odkaz

Komentáre

  1. Mladí sme, treba nám sveta skúsiť...
    A ja sa teším do dôchodku, keď si kúpim karavan a vyberiem sa krížom-krážom po európe - flákať sa po kaviarničkách :)

    S tými tatrami máš pravdu, ale snáď sa to zmení
    publikované: 07.11.2010 16:39:48 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ten záver
    je fasa... pekný výletík..:-)
    publikované: 08.11.2010 09:36:12 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Iviak
    veď jasné, u mňa to potom tiež tak bude, najprv pocestovať za mlada, potom príde rodina a deti a času a peňazí toľko nebude, a keď deti vyrastú, hybaj znova do sveta! :)
    publikované: 08.11.2010 18:34:45 | autor: navona (e-mail, web, autorizovaný)
  4. a ja si už užívam dôchodok
    bud v myslení-či financiách-mám dáky schodok..
    asi som mala lúbit Jana-potom by bola aj tá LJUBLJANA :-))
    či je mi-a či nie je -povôli-život trávim na záhrade a na roli..
    ale...raz si ten karaván kúpim-po svete cestovat skúsim..zatím.. :-)))

    Ps.: Iviak,navona
    nestrácajte nádej,vieru-vám-lepšie bude-tak veru
    publikované: 08.11.2010 20:15:37 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014